# Two cities A and B are 360 km apart. A car goes from A to B

Time Distance
Two cities A and B are 360 km apart. A car goes from A to B with a speed of 40 km/hr and returns to A with a speed of 60 km/hr. What is the average speed of the car?

- 48 km/hr
- 55 km/hr
- 50 km/hr
- 45 km/hr

### Answer

Average Speed = Total Distance / Total Time

Total Distance = 360 + 360 = 720 km

Total Time = 360/40 + 360/60 = 9 + 6 = 15 hr

Average Speed = 720/15 = 48 km/hr

**The correct option is A.**