Calculate the total cost of running the following electrical devices in the month of September, if the rate of 1 unit of electricity is Rs 6.00.

  1. Electric heater of 1000 W for 5 hours daily.
  2. Electric refrigerator of 400 W for 10 hours daily.

Answer

P1 = 1000 W / 1000 = 1 kW

t1 = 5 h

P2 = 400 W / 1000 = 0.4 kW

t2 = 10 h

No. of days, n = 30

E1 = P1 x t1 x n

= 1 kW x 5 h x 30 = 150 kWh

E2 = P2 x t2 x n

= 0.4 kW × 10 h × 30 = 120 kWh

Total energy = (150 + 120) kWh = 270 kWh

Total cost = 270 x 6 = Rs. 1620

Join our Mailing List

Money Back Guarantee

Your purchase includes 100% 7-day money back guarantee.

money-back-guarantee

If you are, for any reason, not entirely happy with your purchase, we will cheerfully issue you a full refund.